Ingredienten: 2 Liter water 1 Kilo split erwten 1 Kilo hamlap 200 Gram speklap 50 Gram margarine 2 kruidenbuiltje 6 boulionblokje rundvlees 500 Gram erwten soepgroenten 500 Gram boeren soepgroenten 1 knolselderij 200 grote aardappelen 3 kleine uien 2 rookworst 1 Theelepel (s) peper 1/2 Theelepel (s) laurier gemalen 1 Theelepel (s) zout 1 Eetlepel (s) ketjap 1 Eetlepel (s) mosterd |
Bereiding:
Spoel de spliterwten in een zeef onder stromend water. Ze hoeven niet te weken. Schil de uien en snipper ze grof. Breng ruim water aan de kook, doe de erwten erin, met de hamlap en de speklap. Breng opnieuw aan de kook, en schuim eventueel af. Giet na enkele minuten het water af en laat de erwten uit lekken in het vergiet. Spoel dan de erwten af met water. Leg het vlees even apart op een bordje. Doe 50 gram margarine in de pan en laat dit smelten. Fruit hierin de uien totdat ze goed glazig zijn. Blus af met 2 liter water breng dit aan de kook en doe de erwten er bij. De erwten moeten onder water staan eventueel meer water toevoegen. Doe er 2 kruidenbuiltjes en 6 boulionblokjes bij. Doe er 1 eetlepel ketjap en 1 eetlepel mosterd bij. Wacht tot de erwten zijn stukgekookt of pureer de erwten eventueel met de staafmixer Snij de hamlap en de speklap fijn en doe die er bij. Terwijl de erwten en het vlees zachtjes koken bereid je de groenten voor Snijd de schil van de knolselderie, schil de aardappelen, en snijd knolselderie en aardappelen in blokjes Doe de schoongemaakte groenten in de pan, en kook op laag vuur verder tot het vlees gaar is. Maak op smaak met een halve theelepel gemalen laurier, een theelepel peper en een theelepel zout. De rookworst als laatste in dunne plakken in de pan. Laat de soep nog even doorkoken en zet het gas uit. Voor je de soep gaat eten even opwarmen.
Dit is ook lekker met gekookte rijst. |