Recept bekijken

Receptnaam: witlof rolletje uit de oven Toegevoegd door: Jan
Herkomst: Nederland Laatste keer aangepast: 2/15/2010
Basis: Groenten Globale kosten: ?
Soort gerecht: Hoofdgerecht Opmerkingen:
Seizoen: Kerst  
Bereidingstijd: 60-90 Minuten
Aantal personen: 1

Ingredienten:
3 stronken witlof
6 plak ham
6 plak belegen kaas
50 Gram margarine

Optionele ingredienten:
1 peper
12 plak katenspek

Bereiding:
Maak de stronken witlof schoon en leg ze in een grote pan met ruim water.
Breng het geheel aan de kook en laat het koken tot het beetgaar is.
Zet de stronken in een vergiet en laat ze goed uitlekken.

Als de stronken zijn uitgelekt dan in de lengte door de midden snijden zodat je mooie kleine porties krijgt.
Leg op een snijplank een plak ham met daarop een plak kaas.
Je zou ook eerst een plak kaas en dan een plak ham kunnen doen maar dan zit de kaas aan de buitenkant van het rolletje.
Zelf vind ik het lekkerder als het er in zit.
Leg nu een halve stronk witlof er op en rol de ham om de witlof heen.
Zet dit eventueel vast met een cocktail prikkertje van hout.
Leg nu het stronkje witlof in een ingevette ovenschaal.
Doe dit totdat alle stronkjes er in liggen.
Strooi er eventueel een snufje peper overheen om ze iets pittiger te krijgen.
Doe de deksel op de ovenschaal en zet hem in een voorverwarmde oven van 200 graden.
Laat de ovenschaal circa 30 minuten in de oven
staan.

In plaats van ham kan je ook katenspek gebruiken dat geeft een heel andere smaak.

aardappelen uit de oven ( Voeg toe aan boodschappenlijst ) :
1 Kilo aardappel
100 Milliliter slaolie
2 teentje (s) knoflook
1 scheutje ketjap
1 snufje peper
1 snufje laurier gemalen
1 laurier blaadjes
100 Gram margarine
Bereiding:
Maak eerst de marinade.
Neem 100 mililiter olie en doe daar bij 2 uitgeperste knoflookteentjes, de gemalen laurier of het laurierblaadje, de ketjap, en de peper.
Laat dit minimaal 30 minuten op smaak komen.

Schil de aardappelen en snij ze in plakjes van ongeveer 1 cm dik.
Bak ze ongeveer 10 minuten in de margarine.
Bakken in margarine geeft een andere smaak dan bakken in de olie.
Je kan de aardappelen ook frituren voor een andere smaak.
Bak of frituur de aardappelen tot ze beetgaar zijn.
Vet een ovenschaal in met margarine.
Leg hierin een laag gebakken aardappelen.
Besprenkel dit met de marinade.
Leg er weer een laag aardappelen over en besprenkel dit ook met de marinade.
Ga zo door tot alle aardappelen er in liggen.
Doe een deksel op de schaal en laat het geheel circa 10 minuten doorverwarmen in een voorverwarmde oven van 200 graden.